Fetmaoperation ger diabetiker normala sockervärden

Nyhet: 2014-06-10

Sju av tio personer med typ 2-diabetes som opereras med fetmakirurgi blir av med sina diabetiska sockervärden inom två år. Fortfarande 15 år efter operationen har en tredjedel icke-diabetiska sockervärden. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin som publiceras i tidskriften JAMA.

Det svenska forskningsprojektet Swedish Obese Subjects, SOS, har i flera uppmärksammade studier påvisat fetmakirurgins hälsovinster.

I den senaste studien har Göteborgsforskarna följt 343 personer med typ 2-diabetes som genomgått fetmakirurgi, och jämfört deras sockervärden med 260 typ 2-diabetiker som inte opererats utan behandlats på annat sätt.

Blir av med diabetiska sockervärden

Resultaten, som publiceras i ansedda tidskriften JAMA, visar att 72 procent av de som genomgår fetmaoperation blir av med sina diabetiska sockervärden inom två år. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 16 procent.

En uppföljning efter 15 år visar att 30 procent av de som opererades hade kvar icke-diabetiska sockervärden. Bland de som inte opererats var andelen bara 6,5 procent.

– Även om flera som ”blir av med” sin diabetes efter operationen får tillbaka sjukdomen senare i livet, måste resultaten anses vara väldigt goda. Vår studie visar dessutom att de som genomgår kirurgi har lägre genomsnittliga sockervärden än kontrollgruppen under hela uppföljningsperioden, säger Lars Sjöström, senior professor vid Sahlgrenska akademin.

Färre komplikationer

Förekomsten av diabetesrelaterade komplikationer är dessutom mellan 30 och 55 procent lägre bland de som genomgår operation än hos kontrollgruppen. Ju kortare tid det går mellan diabetesdiagnos och fetmaoperation, desto mer gynnas sockervärdet och minskar risken för eventuella komplikationer.

– Det talar för att diabetiker som är aktuella för fetmakirurgi bör opereras så snart som möjligt, säger Lars Sjöström.

Artikeln Bariatric surgery and diabetes remission publicerades i The Journal of the American Medical Association den 10 juni.

Länk till artikel

FAKTA SOS-STUDIEN
I SOS-studien ingår 2 010 personer som opererats med fetmakirurgi och 2 037 kontrollpersoner som behandlats för fetma med icke-kirurgiska metoder, och som följts av forskarna i mellan 14 och 27 år. I tidigare studier har SOS-studien visat att fetmakirurgi jämfört med konventionell fetmavård minskar dödlighet och insjuknande i diabetes, hjärtkärlsjukdomar och cancer.

Kontakt:
Lars Sjöström, senior professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
lars.v.sjostrom@medfak.gu.se

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se