Skapar ett helt nytt blodkärl på bara en vecka

Nyhet: 2014-10-24

Tekniken med att skapa nya vävnader med hjälp av stamceller har genom forskare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit ett stort steg framåt. På endast sju dagar byggs nu ett helt nytt blodkärl - och allt som krävs är två matskedar blod.

För tre år sedan genomfördes en transplantation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset där en patient fick ett nytt blodkärl som var framodlat av patientens egna stamceller.

Bakom idén och genomförandet av ingreppet låg Suchitra Holgersson, professor i transplantationsbiologi vid Sahlgrenska akademin och Michael Olausson, kirurg och överläkare vid Transplantationscentrum och professor vid Sahlgrenska akademin låg

Två patienter botade

Nu publicerar forskarna en ny studie i EBioMedicine, vars resultat baseras på två nya transplantationer som utfördes vid två olika tillfällen under 2012 vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Patienterna i dessa fall är två små barn som hade samma funktionsnedsättning som den första patienten, det vill säga saknar venen som transporterar blodet från mag- och tarmkanalen till levern.

– Genom att operera in ett nytt blodkärl som odlats fram med patienternas egna stamceller kunde vi koppla samman levern och tarmen igen och bota dessa två patienter, konstaterar Michael Olausson.

Snilleblixt blev smart lösning

Men inför planeringen av dessa två transplantationer kom Suchitra Holgersson på en annan lösning för att utvinna stamceller, istället för att ta dem från benmärgen hos patienterna.

– Att borra in i benmärgen är en mycket smärtsam behandling och för att underlätta för patienterna beslöt jag att försöka utvinna stamceller ur blod istället för benmärg, säger Suchitra Holgersson.

Hon berättar att två av tre barn idag, två till tre år senare, fortfarande har fungerande blodkärl och mår bra. I det tredje fallet står barnet fortfarand under medicinsk övervakning och utfallet är mer oklart.

Tre matskedar blod

Det var barnens ringa ålder och hennes omtanke som födde idén att använda patienternas eget blod istället för att utvinna stamceller. I praktiken innebär det att man tar 25 milliliter blod, ungefär två matskedar, från patienten vilket behövs för att kunna få en tillräcklig portion stamceller av blodet.

Suchitra Holgerssons idé visade sig vara ett lyckokast då blodet innehåller stamceller som benmärg och själva utvinningsprocessen fungerade på första försöket.

– Dessutom fick vi positiv bieffekt av att blodet hjälpte till att påskynda tillverkningsprocessen. Nu tog det bara en vecka att odla fram ett nytt blodkärl ur patientens eget blod jämfört med en månad som tidigare. Blodet i sig innehåller nämligen ämnen som ökar tillväxten av blodkärlen på naturlig väg, säger Suchitra Holgersson.

Öppnar för fler patientgrupper

Michael Olausson och Suchitra Holgersson har hittills i sitt framgångsrika samarbete behandlat tre patienter. På köpet slipper patienterna obehagliga benmärgsprovtagningar samt att hela tillverkningsprocessen av blodkärl har förkortats till en fjärdedel.

– Vi tror att med denna förbättring av teknologin kan metoden få en större spridning och därmed i framtiden hjälpa fler patientgrupper som är i behov av nya blodkärl. Det kan till exempel vara patienter med åderbråck eller som drabbats av hjärtinfarkt och på sikt kunna odla fram hela organ för att minska den brist på organ som råder idag.

Artikeln publiceras online i EBioMedicine den 22 oktober.

Länk till artikel

Länk till tidskriften: http://www.ebiomedicine.com/

Kontakt:
Suchitra Sumitran-Holgersson, professor i transplantationsbiologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet och avdelningen för kirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset
suchitra.holgersson@gu.se

Michael Olausson, överläkare och kirurg Transplantationscentrum Sahlgrenska Universitetssjukhuset professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
michael.olausson@surgery.gu.se

Bilder: Robert Emilsson

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se