Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Avdelningen för kirurgi

Avdelningen för kirurgi är en sammanhållande universitetslänk för de två kirurgenheterna inom Sahlgrenska universitetssjukhuset; Sahlgrenska och Östra. Avdelningen bedriver forsknings- och undervisningsverksamhet vid de två enheterna och är en del av institutionen för kliniska vetenskaper


NYHETER från avdelningenKristell Le Gal Beneroso och Jennifer Park får Assar Gabrielssons pris

Priset ges för utomordentlig avhandling inom cancerområdet vid Göteborgs universitet. Priset för basvetenskaplig forskning ges till Kristell Le Gal Beneroso, och priset för klinisk forskning går till Jennifer Park. Priset ger dem ett forskningsbidrag på 100 000 kronor vardera. Läs hela artikeln


Avancerad djurmodell kan förutspå behandlingseffekter vid immunterapi

FORSKNING: En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att en avancerad djurmodell, där möss blir bärare av patienters tumörer, kan användas för att i förväg veta vilka tumörer som kommer svara på behandlingen.

- Metoden innebär i praktiken att en liten bit av patientens tumör får växa under huden på en mus, som då blir en patientspecifik musmodell. Tumören kan sedan föras vidare till fler möss där det går att testa olika läkemedel mot tumören, säger professor Jonas Nilsson, som leder forskargruppen. Läs nyhetstexten


Roller och ansvar i krig och fred står i fokus för gästprofessor Kenneth Boffard

GÄSTPROFESSOR. Under ett av Kenneth Boffards första uppdrag som läkare i Europa arbetade han på ett sjukhus i Birmingham där han fick ta hand om offren för en IRA-bombning. Drygt 40 år senare är han gästprofessor vid Sahlgrenska akademin och arbetar tillsammans med anställda vid avdelningen för kirurgi för att utveckla ett utbildningsprogram som tillgodoser behoven hos hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar vid kriser, och i krigshärjade länder utomlands. Vi har träffat den erkände traumaexperten professor Kenneth ’Ken’ Boffard för en intervju.
Läs hela personporträttet 
Read this article in English


Nya fynd kring mättnadssignalering från tarmen

FORSKNING: En hittills okänd mekanism som dämpar mättnadssignaler från tunntarmen. Det är huvudfyndet i en studie som kan förklara dels mättnadsrubbningar vid fetma och diabetes, och dels de snabba hälsoeffekterna vid fetmaoperationen gastric bypass. Forskarna menar att fynden öppnar för en ny typ av läkemedel.
-Ett sådant läkemedel skulle kunna efterlikna effekten av en gastric bypass-operation, säger Ville Wallenius, en av forskarna bakom studien inom gastrokirurgi vid Sahlgrenska akademin, Läs hela pressmeddelandet


Podcast med Eva Angenete "Vill öka chansen till ett gott liv efter tarmcancer"

Sahlgrenska akademins podcast är tillbaka med ett nytt avsnitt. Denna gång med Eva Angenete, professor i kirurgi, och specialiserad på tjocktarms- och ändtarmscancer. Hennes forskning är bred, och hon vill förbättra både behandling och livskvalitet för människor som drabbas.

Här kan du höra avsnittet med Eva Angenete


 

Roller och ansvar i krig och fred lyftes på nationellt katastrofmedicinskt möte

Socialstyrelsens olika kunskapscentra i katastrofmedicin träffades för att se över nuläget och inventera utmaningar och möjligheter till samverkan mellan Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, och Försvarsmakten.

- Mötets innehåll dominerades av myndigheternas inriktning för katastrofmedicinens roll i kris och krig. Självklart var Kunskapscentrum Katastrofmedicin Väst, KcKm V, representerad med flera deltagare, säger Yohan Robinson, företrädare för KcKm V. Läs hela nyheten.

 

Kontaktinformation

Avdelningen för kirurgi

SU/Sahlgrenska, 413 45 Göteborg

Besöksadress:
Blå stråket 5B

Telefon:
031- 342 8088

Podd med Jonas Nilsson "Ständiga framsteg inom cancerforskningen"

PODD: I senaste avsnittet i Akademilivs podd pratar vi med Jonas Nilsson, professor i experimentell cancerkirurgi. Han är optimistisk inför framtiden när det gäller cancerforskningen:
– Det går inte att vara annat när man tänker på den utveckling vi sett med immunterapi och målinriktad behandling, som vid första anblick verkar ha kommit kom från ingenstans. Men bakom utvecklingen finns många år av grundforskning, det måste man komma ihåg.
Lyssna på - Ständiga framsteg inom cancerforskningen

Forskargrupper vid avdelningen

Flera av våra medarbetare ligger i forskningsfronten både nationellt och internationellt. Resultaten presenteras regelbundet på olika internationella möten. Läs mer om våra forskargrupper

Kunskapscentrum katastrofmedicin väst KcKmV

KcKM V - vid institutionen för kliniska vetenskaper
Postadress: Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin, Inst. kliniska vetenskaper Box 426, 405 30 Göteborg
Föreståndare och kontaktperson:
Yohan Robinson
 

Första födseln efter robotassisterad livmodertransplantation

 En pojke på 48 centimeter och 2900 gram – nu är det första barnet fött efter teknikskiftet inom den världsledande forskningen om livmodertransplantationer i Göteborg, hela familjen mår bra.
Niclas Kvarnström är ansvarig transplantationskirurg inom projektet och den som utför de komplicerade kärlkopplingarna i mottagaren.
– Vi kommer i framtiden även att kunna göra transplantationen av livmodern i mottagaren, genom robotassisterad titthålsteknik, konstaterar han. Tillsammans med Pernilla Dahm-Kähler, ledande robotkirurg och gynekolog i teamet och professor Mats Brännström, som leder forskningsarbete, var han med vid förlossningen, som skedde måndagen den 8 april.
Läs pressmeddelandet från Sahlgrenska akademin.

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2020-05-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?