Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Avdelningen för kirurgi

Avdelningen för kirurgi är en sammanhållande universitetslänk för de två kirurgenheterna inom Sahlgrenska universitetssjukhuset; Sahlgrenska och Östra. Avdelningen bedriver forsknings- och undervisningsverksamhet vid de två enheterna och är en del av institutionen för kliniska vetenskaper


NYHETER från avdelningen


Eva Angenete professor i kirurgi

NY UTNÄMNING: Den 1 mars utsågs Eva Angenete till professor i kirurgi med inriktning kolorektalkirurg.

Hennes forskningsområden är - Kolorektalcancer och analcancer, med fokus på kirurgisk behandling, livskvalitet och hälsoekonomi.

Kliniskt arbetar hon som kolorektalkirurg med avancerad kolorektalcancer, analcancer samt minimalinvasiva metoder. Läs mer om Evas forskning på hennes profilsida.  (Foto: Mattias Block)


34 miljoner från Cancerfonden till institutionen för kliniska vetenskaper

Cancerfonden delar ut närmare 630 miljoner till cancerforskning under nästa år. Av dessa går nästan hundra miljoner till Göteborgs universitet total sett och över trettiofyra miljoner till institutionen för kliniska vetenskaper. Se hela listan på våra forskare som fick bidrag
12 av våra forskare fick bidrag och Jonas Nilsson, från avdelningen för kirurgi, fick både projektbidrag och utökat stöd på totalt 10 350 000 kronor.

Bild:Jonas Nilsson och Lisa Nilsson, i SATMEG:s lab i Sahlgrenska Cancer Center. SATMEG står för Sahlgrenska Translational Melanoma Group. Foto:Anna Rehnberg


Knepigt cancerfall löst med nya analysmetoder och individanpassad djurmodell

NY STUDIE. Cancerforskare vid Sahlgrenska akademin och läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har i ett multidisciplinärt samarbete löst ett svårdiagnostiserat fall. Analysmetoderna som använts kan sannolikt nästan omedelbart bli till hjälp för patienter som saknar korrekt cancerdiagnos.

FOTO: Joakim Karlsson, Roger Olofsson Bagge, och Akif Demir är alla förstaförfattare till den artikel som blev resultatet av forskningssamarbetet.

Läs hela artikeln i Akademiliv


Kommande disputation - Vijay Kuna Kumar

Vijay Kuna Kumar - Potential Therapeutic Applications of Novel Bioengineered Tissues and Organs Using Methods of Decellularization and Recellularization
Datum: 2018-09-25
Tid: 13:00-15:30
Plats: Medicinaregatan 11, Hörsal Åke Göransson
Länk till kort sammanfattning av avhandlingen


Gratis handbok om katastrofhantering ger kunskap där den behövs mest

SAMVERKAN. Omfattande olyckor och katastrofer har ökat i världen. Även om de flesta katastrofer sker i världens fattigare länder, är det framför allt i höginkomstländer som forskning om katastrofhantering sker. Ny handbok som laddas ner gratis hjälper till att överbrygga kunskapsglappet.

– Vårt mål med boken är att erbjuda en enkel och tillgänglig bok, till skillnad från alla stora referensböcker, för yrkesverksamma som är inblandade i hantering av katastrofer och större incidenter, säger Amir Khorram-Manesh, docent inom kirurgi och katastrofmedicin. Han är både redaktör för boken samt medförfattare till vissa kapitel. Övriga skribenter kommer från hans globala nätverk, de flesta med egna erfarenheter av katastrofer. Amir är också med och granskar katastrofövningen Liv nu på torsdag 12 april.
Läs hela artikeln i Akademiliv.


 

Kontaktinformation

Avdelningen för kirurgi

SU/Sahlgrenska, 413 45 Göteborg

Besöksadress:
Blå stråket 5B

Telefon:
031- 342 8088

Kommande doktorander

Disputation 3 maj - Eva-Corina Caragounis
Surgical management of rib fractures following trauma

Tid: 2019-05-03 kl 13:00-15:30
Plats: Sahlgrenskas Aula, Blå stråket 5, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg
Huvudhandledare: Hans Granhed
Bihandledare: Monika Fagevik Olsén
Opponent: Louis Riddez, Karolinska universitetssjukhuset, Stockholm
Betygsnämnd: Kai Knudsen, Anders Jeppson och Mikael Öman

Länk till avhandlingen och kort sammanfattning finns på Eva-Corinas profilsida

Roger Olofsson Bagge i podd om unika canceroperationer och vikten av forskning

- Pruta inte bort forskningen, det är den som för utvecklingen framåt, utan forskningen är universitetsjukhuset bara ett sjukhus, säger cancerläkaren och forskaren Roger Olofsson Bagge i Sahlgrenska poddens nya o alltid lika intressanta avsnitt, Intervjuar gör Anders Goliger kommunikationchef på Sahlgrenska universitetsjukhuset.
Lyssna på podden
Bild:Sahlgrenska Universitetsjukhuset

Surgical Oncology Laboratory (SOL)

FORSKNING: Nu har forskargruppen SOL lagt upp egna webbsidor där de presenterar forskning, medarbetare och samarbetspartners. Gå in här och se hur bra det blev.

Vill ni också synas med er forskning på webben, hör av er till institutionens webbredaktör.

Första födseln efter robotassisterad livmodertransplantation

 En pojke på 48 centimeter och 2900 gram – nu är det första barnet fött efter teknikskiftet inom den världsledande forskningen om livmodertransplantationer i Göteborg, hela familjen mår bra.
Niclas Kvarnström är ansvarig transplantationskirurg inom projektet och den som utför de komplicerade kärlkopplingarna i mottagaren.
– Vi kommer i framtiden även att kunna göra transplantationen av livmodern i mottagaren, genom robotassisterad titthålsteknik, konstaterar han. Tillsammans med Pernilla Dahm-Kähler, ledande robotkirurg och gynekolog i teamet och professor Mats Brännström, som leder forskningsarbete, var han med vid förlossningen, som skedde måndagen den 8 april.
Läs pressmeddelandet från Sahlgrenska akademin.

Världsunik cancerbehandling fortfarande Topp 3 på SvT

NY METOD: Kirurgen Roger Olofsson Bagge intervjuas i SR-P4 och på SvT om den världsunika i metoden där man i den nya operationssalen börjat göra minimala ingrepp. Man behöver inte ens operera ut artär och ven utan det räcker med två små hål. Så patienten går hem med två små plåsterlappar på benet eller armen. Hör intervjun, en längre intervju i radion och SvT´s inslag och Läs mer om metoden här
Bild: Sahlgrenska universitetssjukhuset

 

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2019-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?