Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Avdelningen för kirurgi

Avdelningen för kirurgi är en sammanhållande universitetslänk för de två kirurgenheterna inom Sahlgrenska universitetssjukhuset; Sahlgrenska och Östra. Avdelningen bedriver forsknings- och undervisningsverksamhet vid de två enheterna och är en del av institutionen för kliniska vetenskaper


NYHETER från avdelningen


Nya fynd kring mättnadssignalering från tarmen

FORSKNING: En hittills okänd mekanism som dämpar mättnadssignaler från tunntarmen. Det är huvudfyndet i en studie som kan förklara dels mättnadsrubbningar vid fetma och diabetes, och dels de snabba hälsoeffekterna vid fetmaoperationen gastric bypass. Forskarna menar att fynden öppnar för en ny typ av läkemedel.
-Ett sådant läkemedel skulle kunna efterlikna effekten av en gastric bypass-operation, säger Ville Wallenius, en av forskarna bakom studien inom gastrokirurgi vid Sahlgrenska akademin, Läs hela pressmeddelandet


Podcast med Eva Angenete "Vill öka chansen till ett gott liv efter tarmcancer"

Sahlgrenska akademins podcast är tillbaka med ett nytt avsnitt. Denna gång med Eva Angenete, professor i kirurgi, och specialiserad på tjocktarms- och ändtarmscancer. Hennes forskning är bred, och hon vill förbättra både behandling och livskvalitet för människor som drabbas.

Här kan du höra avsnittet med Eva Angenete


 

Roller och ansvar i krig och fred lyftes på nationellt katastrofmedicinskt möte

Socialstyrelsens olika kunskapscentra i katastrofmedicin träffades för att se över nuläget och inventera utmaningar och möjligheter till samverkan mellan Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, och Försvarsmakten.

- Mötets innehåll dominerades av myndigheternas inriktning för katastrofmedicinens roll i kris och krig. Självklart var Kunskapscentrum Katastrofmedicin Väst, KcKm V, representerad med flera deltagare, säger Yohan Robinson, företrädare för KcKm V. Läs hela nyheten.


 Ramavtalet klart med Socialstyrelsen

Ett ramavtal mellan Socialstyrelsen och Göteborgs universitet har slutits vad det gäller ett kunskapscentrum med expertresurser inom kunskapsområdet ”Katastrofmedicin – traumatologi”. Avtalet gäller från 19-09-02 och med förlängning de kommande fyra åren. Läs mer om vårt Kunskapscentrum katastrofmedicin väst KcKmV och all intressant forskning som är pågång där. Centrumet ligger under institutionen för kliniska vetenskaper.


Amir Khorram-Manesh blir gästprofessor vid
Mahidol University i Thailand

Amir Khorram-Manesh, docent och traumaläkare, har fått en gästprofessur vid Mahidol Universitet i Thailand.

- Jag kommer att handleda akutmedicinare och traumaläkare på the Department of Emergency Medicine, Faculty of Medicine, Ramathibodi Hospital, samt föreläsa om trauma och katastrofmedicin och skriver ihop artiklar. Dessutom kommer vi att skriva om hela deras katastrofplan, säger han.

Professuren är knuten till ett tre-årigt projekt och Amir kommer vara i Thailand 1–2 månader per år, resten av tiden sker undervisning, handledning mm via Skype.


Cancerforskare i brett möte i Göteborg

Mötet organiserades av Sahlgrenska Cancer Center (SCC) och hölls 6-7 maj på Wallenberg konferenscentrum här på medicinareberget, i Göteborg .

Syftet med detta första möte är att lyfta fram det breda spektrum av cancerforskning som bedrivs i Göteborg och skapa en plats för interaktion mellan forskarna. Talarna kommer från olika discipliner som täcker grundforskning till translationell forskning. Program mm om Gothenburg Cancer Meeting finns på SCC's webbplats

Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond delade ut AG-Priset 2019. Det delas ut till avhandlingar i cancerforskning inom 2 områden; Maria Frånlund (klinisk cancerforskning) och Mikael Montelius (basal cancerforskning).

Läs en längre artikel om mötet och den avslutande paneldebatten


Roger Olofsson Bagge - årets mottagare av stipendiet ur Eva Selin Lindgrens minnesfond

För sjunde gången delade Eva Selin Lindgrens minnesfond ut sitt stipendium på
40 000 kronor. I År gick det till cancerforskaren Roger Olofsson Bagge, som även arbetar kliniskt som kirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han är också docent vid vår institution och ingår även i Sahlgrenska Cancer Center.  (Nyhetstext med kort sammadrag av Rogers föreläsning i samband med utdelningen kommer)

Lyssna på ett avsnitt i Sahlgrenskapodden där Roger Olofsson Bagge intervjuas om unika canceroperationer och vikten av forskning

Bild: Peter Naredi (prefekt) och Roger Olofsson Bagge


 

Kontaktinformation

Avdelningen för kirurgi

SU/Sahlgrenska, 413 45 Göteborg

Besöksadress:
Blå stråket 5B

Telefon:
031- 342 8088

Podd med Jonas Nilsson "Ständiga framsteg inom cancerforskningen"

PODD: I senaste avsnittet i Akademilivs podd pratar vi med Jonas Nilsson, professor i experimentell cancerkirurgi. Han är optimistisk inför framtiden när det gäller cancerforskningen:
– Det går inte att vara annat när man tänker på den utveckling vi sett med immunterapi och målinriktad behandling, som vid första anblick verkar ha kommit kom från ingenstans. Men bakom utvecklingen finns många år av grundforskning, det måste man komma ihåg.
Lyssna på - Ständiga framsteg inom cancerforskningen

Forskargrupper vid avdelningen

Flera av våra medarbetare ligger i forskningsfronten både nationellt och internationellt. Resultaten presenteras regelbundet på olika internationella möten. Läs mer om våra forskargrupper

Kunskapscentrum katastrofmedicin väst KcKmV

KcKM V - vid institutionen för kliniska vetenskaper
Postadress: Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin, Inst. kliniska vetenskaper Box 426, 405 30 Göteborg
Föreståndare och kontaktperson:
Yohan Robinson
 

Första födseln efter robotassisterad livmodertransplantation

 En pojke på 48 centimeter och 2900 gram – nu är det första barnet fött efter teknikskiftet inom den världsledande forskningen om livmodertransplantationer i Göteborg, hela familjen mår bra.
Niclas Kvarnström är ansvarig transplantationskirurg inom projektet och den som utför de komplicerade kärlkopplingarna i mottagaren.
– Vi kommer i framtiden även att kunna göra transplantationen av livmodern i mottagaren, genom robotassisterad titthålsteknik, konstaterar han. Tillsammans med Pernilla Dahm-Kähler, ledande robotkirurg och gynekolog i teamet och professor Mats Brännström, som leder forskningsarbete, var han med vid förlossningen, som skedde måndagen den 8 april.
Läs pressmeddelandet från Sahlgrenska akademin.

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2019-12-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?