Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Nytt diagnosverktyg för komplicerade cancerfall

  [2018-08-29] Bättre behandling vid svårdiagnostiserad cancer väntas bli följden av ett nytt diagnosverktyg utvecklat av cancerforskare vid Sahlgrenska akademin och läkare på universitetssjukhuset. I fokus för deras studie, publicerad i tidskriften JCO Precision Oncology, står en enskild lungcancerpatient.

 • Ökad träffsäkerhet vid val av cancerläkemedel

  [2017-06-07] Nu ökar möjligheterna till bättre träffsäkerhet vid valet av cancerläkemedel. En nyutvecklad metod vid Sahlgrenska akademin öppnar för betydligt tidigare bedömningar av vilka som är hjälpta av ett visst preparat eller inte.

 • Sammantaget goda långtidsresultat av fetmakirurgi på unga

  [2017-01-10] Fetmaoperationer på tonåringar ger lika goda långsiktiga resultat som när vuxna opereras. Fem år efter operationen vägde de som opererats som unga i snitt 28 procent mindre än före ingreppet. Men operationerna var även förknippade med komplikationer, visar en ny studie.

 • Moderna cancerläkemedel får draghjälp av bortglömd läkemedelskandidat

  [2016-03-14] En gammal läkemedelskandidat från 1980-talet kan hjälpa nya kliniska prövningar att hitta rätt mål för nya cancerläkemedel. Den slutsatsen dras av ett forskarpar vid Sahlgrenska akademin som grävt i arkiven och gjort nya fynd om den bortglömda läkemedelsmolekylen.

 • Tillfälliga ambulansstationer kan korta utryckningstiderna och rädda fler

  [2015-11-05] Ambulanser placerade på fler ställen, som kan ändras utifrån tid på dygnet och tidigare olycksstatistik, skulle kunna minska utryckningstiden och rädda fler under transporten till sjukhus. Det visar en studie av tillfälliga ambulansstationer i Iran, som gjorts av forskare vid Sahlgrenska akademin.

 • Kroppens energiförbränning ökar efter fetmaoperation

  [2015-07-01] En så kallad gastric bypass-operation ger ofta en viktnedgång som är varaktig över lång tid. Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu hittat en del av förklaringen: fetmaoperationen ökar kroppens energikonsumtion så att opererade i princip "äter sig smala".

 • Göteborgsvarvet ett test för regionens katastrofmedicin

  [2015-05-18] Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har tagit fram det första vetenskapliga instrumentet som kan förutse risker och bedöma resursbehovet inför större events. Första testet: Göteborgsvarvet.

 • Skapar ett helt nytt blodkärl på bara en vecka

  [2014-10-28] Tekniken med att skapa nya vävnader med hjälp av stamceller har genom forskare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit ett stort steg framåt. På endast sju dagar byggs nu ett helt nytt blodkärl - och allt som krävs är två matskedar blod.

 • Bidrag ur Stiftelsen Professor Lars-Erik Gelins Minnesfond till våra forskare

  [2014-10-07] Det är forskare inom transplantation vid vår institution som erhållit bidrag ur fonden.

 • 163 miljoner till excellent forskning vid Göteborgs universitet

  [2014-10-06] Malignt melanom, regndroppars tillväxt, icke-kodande RNA-molekylers roll för tumörutveckling och elektromagnetisk strålnings påverkan på cellers skelett. Det är några forskningsområden vid Göteborgs universitet som delar på 163 miljoner i anslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Totalt delar stiftelsen ut 1,2 miljarder kronor till excellent svensk forskning.

Fler nyheter

Sidansvarig: Ingela Stave|Sidan uppdaterades: 2019-07-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?