• Kristell Le Gal Beneroso och Jennifer Park får Assar Gabrielssons pris

[2020-05-13] Nu är det klart vilka två forskare som får Assar Gabrielssons pris, som ges för utomordentlig avhandling inom cancerområdet vid Göteborgs universitet. Priset för basvetenskaplig forskning ges till Kristell Le Gal Beneroso, och priset för klinisk forskning går till Jennifer Park. Priset ger dem ett forskningsbidrag på 100 000 kronor vardera.

• "Fältsjukhusen som försvann" och uppstod igen

[2020-04-02] Med hänsyn till Corona-krisen och Sveriges upprustning av fältsjukhusen eller så kallade sjukhuskompani, har vår forskare vid Kunskapscentrum Katastrofmedicin Väst Magnus Blimark blivit flitigt intervjuad i media. Han får även frågor kopplade till svensk krisberedskap.

• Avancerad djurmodell kan förutspå behandlingseffekter vid immunterapi

[2020-01-15] För många patienter med spridd malignt melanom gör immunterapi ofta underverk, men för en del patienter biter den nya behandlingen inte alls på tumörerna. En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att en avancerad djurmodell, där möss blir bärare av patienters tumörer, kan användas för att i förväg veta vilka tumörer som kommer svara på behandlingen

• Lars Börjesson är ny professor i kirurgi

[2019-12-18] Lars Börjesson som utsetts till professor i kirurgi, i kombination med en tjänst som överläkare med inriktning mot kolorektalkirurgi. Han forskar om kirurgisk behandling av ulcerös kolit och andra inflammatoriska tarmsjukdomar, där olika former av rekonstruktiv kirurgi kan hjälpa patienter, men även medföra mångfacetterad problematik.

• Roller och ansvar i krig och fred står i fokus för gästprofessor Boffard

[2019-12-11] Under ett av Kenneth Boffards första uppdrag som läkare i Europa arbetade han på ett sjukhus i Birmingham där han fick ta hand om offren för en IRA-bombning. Drygt 40 år senare är han gästprofessor vid Sahlgrenska akademin och arbetar tillsammans med anställda vid avdelningen för kirurgi för att utveckla ett utbildningsprogram som tillgodoser behoven hos hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar vid kriser, och i krigshärjade länder utomlands. Vi har träffat den erkände traumaexperten professor Kenneth ¿Ken¿ Boffard för en intervju.

• Nya fynd kring mättnadssignalering från tarmen

[2019-12-02] En hittills okänd mekanism som dämpar mättnadssignaler från tunntarmen. Det är huvudfyndet i en studie som kan förklara dels mättnadsrubbningar vid fetma och diabetes, och dels de snabba hälsoeffekterna vid fetmaoperationen gastric bypass.

• Tre från vår institutionen får VR-bidrag inom Medicin och hälsa

[2019-10-25] Nu har Vetenskapsrådet offentliggjorde sina beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom Medicin och hälsa 2019. Tre forskare vid vår institution får totalt 18,6 miljoner kronor för att forska kring bland annat svår syrebrist hos för tidigt födda, genetik och graviditetslängd, samt cellterapi mot melanom

• Roller och ansvar i krig och fred lyftes på nationellt katastrofmedicinskt möte

[2019-09-23] I mitten på september hölls ett nationellt katastrofmedicinskt möte i Linköping. Det var Socialstyrelsens olika kunskapscentra i katastrofmedicin som träffades för att se över nuläget och inventera utmaningar och möjligheter till samverkan mellan Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, och Försvarsmakten.

• Nytt diagnosverktyg för komplicerade cancerfall

[2018-08-29] Bättre behandling vid svårdiagnostiserad cancer väntas bli följden av ett nytt diagnosverktyg utvecklat av cancerforskare vid Sahlgrenska akademin och läkare på universitetssjukhuset. I fokus för deras studie, publicerad i tidskriften JCO Precision Oncology, står en enskild lungcancerpatient.

• Ökad träffsäkerhet vid val av cancerläkemedel

[2017-06-07] Nu ökar möjligheterna till bättre träffsäkerhet vid valet av cancerläkemedel. En nyutvecklad metod vid Sahlgrenska akademin öppnar för betydligt tidigare bedömningar av vilka som är hjälpta av ett visst preparat eller inte.