Roller och ansvar i krig och fred står i fokus för gästprofessor Boffard

Nyhet: 2019-12-11

Under ett av Kenneth Boffards första uppdrag som läkare i Europa arbetade han på ett sjukhus i Birmingham där han fick ta hand om offren för en IRA-bombning. Drygt 40 år senare är han gästprofessor vid Sahlgrenska akademin och arbetar tillsammans med anställda vid avdelningen för kirurgi för att utveckla ett utbildningsprogram som tillgodoser behoven hos hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar vid kriser, och i krigshärjade länder utomlands. Vi har träffat den erkände traumaexperten professor Kenneth ’Ken’ Boffard för en intervju.

Ken Boffard från Sydafrika utsågs till gästprofessor vid Sahlgrenska akademin 2016. Han har ägnat sin karriär åt att utveckla livräddande traumakirurgisk praxis med tillhörande akademiska studieprogram och hans arbete är erkänt över hela världen. I oktober blev han en av endast två icke-amerikaner som har beviljats fullt medlemskap i ACS Academy of Master Surgeon Educators. Under åren har Ken Buffard tilldelats en rad andra priser för sitt engagemang och sin stora kunskap inom områdena traumakirurgi, intensivvård och relaterade utbildningsprogram.

FOTO:The American College of Surgeons (ACS) grundades 1913 och är en vetenskaplig och pedagogisk förening vars syfte är att förbättra kvaliteten på vården av patienter inom kirurgin genom att sätta höga standarder för utbildning och praxis inom kirurgi.

Boffards andra titlar inkluderar professor emeritus vid University of the Witwatersrand och honorärkonsult vid dess institution för kirurgi samt akademisk chef för traumakirurgi vid Milpark Hospital i Johannesburg, Sydafrika, ett akademiskt undervisningscentrum som är knutet till universitetet. ACS Academy Award är naturligtvis en prestigefull utmärkelse*, och han har tilldelats flera andra priser under åren för sitt engagemang och sin stora kunskap inom områdena traumakirurgi, intensivvård och relaterade utbildningsprogram.

I sin ambition att utbilda och förmedla kunskap har han grundat en av världens mest avancerade utbildningskurser i öppen kirurgi: Definitive Surgical Trauma Care (DSTC). Den hålls nu på sju språk i 33 länder, däribland Sverige, där också ett av de första programmen upprättades. Kursen har även resulterat i en bok med titeln Manual of Definitive Surgical Trauma Care som säljs över hela världen, nu i sin femte upplaga.

Boffard är en av pionjärerna inom akutsjukvårdstjänst med ambulanshelikoptrar, EMS (Emergency Medical Services), i Sydafrika. Även Sverige använder sig av flygande intensivvårdsenheter i stor utsträckning. De är en viktig resurs för prehospital vård av kritiskt skadade patienter och har en avgörande betydelse för livräddning dagligen. Ja han har bevisligen gjort sig förtjänt av denna utmärkelse.

Utmärkelsen
* The American College of Surgeons (ACS) grundades 1913 och är en vetenskaplig och pedagogisk förening vars syfte är att förbättra kvaliteten på vården av patienter inom kirurgin genom att sätta höga standarder för utbildning och praxis inom kirurgi. För vidare information se: Krav för medlemskap i ACS.

Läs hela personporträttet om Ken Boffard

Artikeln publicerades först på: clinsci.gu.se