Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bakgrund och fakta

Den svenska sjukvården är i ständig förändring med en specialisering av vården med färre utbudspunkter och vårdplatser inom slutenvården. Sjukvården är en viktig del av svensk krishanteringsförmåga med ansvar för att organisera och planera för hanteringen av stora civila skadehändelser liksom att ingå i totalförsvaret vid höjd beredskap.

Civilmilitär samverkan
Vid Sahlgrenska akademin publicerades nyligen en enkätstudie om civil-militär samverkan inom totalförsvarets sjukvård. Enligt författaren finns flera begränsande faktorer för ett effektivt totalförsvarets sjukvårdssystem i Sverige :
 

  • Sjukvårdens privatisering påverkar totalförsvarsplanering
  • Avsaknad av en enhetlig triageringsmetod komplicerar kommunikation
  • Bristande erfarenhet inom den civila sjukvården inom krisarbete och för få övningstillfällen
  • Avsaknad av ingångsvärden för beräkning av skadeutfall och skadepanorama
  • Avsaknad av utbildning i säkerhet och etiska dilemman i krig skapar osäkerhet

Varje begränsande faktor kan bemötas med relaterade aktiviteter. Kunskapscentrum katastrofmedicin Väst avser att bli expertinstansen som samordnar aktiviteterna och kvalitetssäkrar civilmilitära aktiviteter.

På grund av Försvarsmedicincentrumets lokalisering i Göteborg har Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet många tillfällen att samverka. Försvarsmaktsanställda läkare med klinisk tjänstgöring i Västra Götalandsregionen och försvarsmaktsdoktorander vid Sahlgrenska akademin säkerställer regelbundna civilmilitära kunskapsutbyten. Gemensamma övningar med civila och militära aktörer, till exempel övningen LIV 2018, testar regelbundet totalförsvarets sjukvårdsförmåga i Göteborg.
 

Bild: Gemensamma övningar i större skala är en förutsättning för att vi ska vara väl förberedda och kunna ta emot ett stort antal svårt skadade patienter med olika typer av skador. Här visas en patientöverlämning på helikopterplattan under övningen LIV2018.

Ledning
Kunskskapscentrum katastrofmedicin väst organiseras på Sahlgrenska akademin som under Institutionen för Kliniska Vetenskaper (IKV, prefekt prof Peter Naredi). Föreståndaren för KcKm V (docent Yohan Robinson) rapporterar direkt till prefekten för IKV. Kunskapsområden prehospital sjukvård och traumatologi inom Kunskskapscentrum katastrofmedicin väst organiseras hierarkiskt under föreståndaren. Varje kunskapsområde organiseras som arbetsområden med egen områdeschef och vid behov sektioner.Bild: Kunskskapscentrum katastrofmedicin väst organiseras under ledningen med ett prehospitalt och en traumatologiskt arbetsområde, samt ett administrativt stöd.

Samverkan med andra organisationer
Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har sedan länge ett tätt samarbete med Försvarsmedicincentrum, med ett avtal så att Göteborgs universitet tillhandahåller en bibliotek med bibliotekariefunktion. FM-anställda forskarkompetenta läkare ges möjlighet att adjungeras in i institutioner vid Sahlgrenska akademin, och FM anställda är antagna till doktorandutbildningar.

Storleken och komplexiteten inom ämnesområdet traumatologi gör att vi aktivt strävar efter samverkan med ämnesexperter från Karolinska Universitetssjukhuset/Karolinska Institutet, organisationer som vi har tidigare god erfarenhet att samarbete med.


Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2019-05-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?