Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter


"Fältsjukhusen som försvann" och uppstod igen

Med hänsyn till Corona-krisen och Sveriges upprustning av fältsjukhusen eller så kallade sjukhuskompani, har  vår forskare vid Kunskapscentrum Katastrofmedicin Väst  Magnus Blimark blilvit flitigt intervjuad i media. Han får även frågor kopplade till svensk krisberedskap. I webbtidningen Kvartal kan ni läsa artikeln Fältsjukhusen som försvann.

Förutom en magisteruppsats på försvarshögskolan har Magnus deltagit i bland annat projektarbetet ”Totalförsvarets sjukvårdssystem”, där de stora bristerna i svensk krisberedskap uppmärksammades i en omfattande slutrapport.

- Detta väcker intresse hos media nu, liksom de genomförda LIV -övningarna.


Roller och ansvar i krig och fred står även i fokus för gästprofessor Kenneth Boffard

GÄSTPROFESSOR. Under ett av Kenneth Boffards första uppdrag som läkare i Europa arbetade han på ett sjukhus i Birmingham där han fick ta hand om offren för en IRA-bombning. Drygt 40 år senare är han gästprofessor vid Sahlgrenska akademin och arbetar tillsammans med anställda vid avdelningen för kirurgi för att utveckla ett utbildningsprogram som tillgodoser behoven hos hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar vid kriser, och i krigshärjade länder utomlands. Vi har träffat den erkände traumaexperten professor Kenneth ’Ken’ Boffard för en intervju.
Läs hela personporträttet 
Read this article in English


Roller och ansvar i krig och fred lyftes på nationellt katastrofmedicinskt möte

Socialstyrelsens olika kunskapscentra i katastrofmedicin träffades för att se över nuläget och inventera utmaningar och möjligheter till samverkan mellan Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, och Försvarsmakten.

- Mötets innehåll dominerades av myndigheternas inriktning för katastrofmedicinens roll i kris och krig. Självklart var Kunskapscentrum Katastrofmedicin Väst, KcKm V, representerad med flera deltagare, säger Yohan Robinson, företrädare för KcKm V. Läs hela nyheten.


Ramavtalet klart med Socialstyrelsen

Ett ramavtal mellan Socialstyrelsen och Göteborgs universitet har slutits vad det gäller ett kunskapscentrum med expertresurser inom kunskapsområdet ”Katastrofmedicin – traumatologi”. Avtalet gäller från 19-09-02 och med förlängning de kommande fyra åren. Här på vår webbplats kan du läs mer och håll dig uppdaterad om vårt kunskaps-centrum och all intressant forskning som pågår här.


Livslång ohälsa efter exponering för kemiska vapen

FORSKNING: Personer som exponerats för kemiska stridsmedel får ofta kroniska skador på exempelvis lungor, hud och ögon, men de drabbas också av depression, ångest och självmordstankar. Det framgår av forskning på överlevare från gasattacken mot kurdiska Halabja i Irak 1988.

– Resultatet visar att exponering för kemiska stridsmedel, framför allt senapsgas, leder till livslång fysisk och psykisk ohälsa, konstaterar Faraidoun Moradi, doktorand inom arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, legitimerad apotekare, ST-läkare inom allmänmedicin samt försteförfattare till den aktuella artikeln i tidskriften Plos One. 
Läs hela pressmeddelandet


Amir Khorram-Manesh blir gästprofessor inom trauma och katastrofmedicin i Thailand

NYA UPPDRAG: Amir Khorram-Manesh, docent och traumaläkare, har fått en gästprofessur vid Mahidol Universitet i Thailand.

- Jag kommer att handleda akutmedicinare och traumaläkare på the Department of Emergency Medicine, Faculty of Medicine, Ramathibodi Hospital, samt föreläsa om trauma och katastrofmedicin och skriver ihop artiklar. Dessutom kommer vi att skriva om hela deras katastrofplan, säger han.

Professuren är knuten till ett tre-årigt projekt och Amir kommer vara i Thailand 1–2 månader per år, resten av tiden sker undervisning, handledning mm via Skype.


Rörelseapparatens belastning i snabba båtar

NY STUDIE: När man färdas i hög hastighet i kustbevakningens, försvarsmaktens och sjöräddningssällskapets båtar utsätts besättningen och passagerarna för slag och stötar som ej kan mätas i vibrationsmått – en metod som annars har använts för helikopterbesättning och lastbilschaufförer. Det saknas gränsvärden för en kumulativ belastning och en ny studie har som målsättning att kunna definiera gränsvärden för belastningen.

Förstudien startar i november 2019 i samband med ett uppstartmöte i Göteborg.


PICTA stödjer kunskapscentrum katastrofmedicin

SAMVERKAN: Prehospitalt ICT arena vid Lindholmens Science Center stödjer Sahlgrenska akademins anbud som Kunskapscentrum katastrofmedicin. PICTA är en samverkansorganisation som driver utveckling och nyttiggörande med fokus på den prehospitala vårdens behov av stödjande digitalisering, förklarar Bengt-Arne Sjökvist, professor vid Chalmers Tekniska Högskolan. Tillsammans med PICTA kan Kunskapscentrum katastrofmedicin skapa framtidens prehospitala vård.

Läs mer på PICTA:s hemsida.


Autonom sjuktransport

SAMVERKAN: I samband med en medicinsk förstudie inom NATO Science and Technology Organisation (STO) undersöks möjlighetern att nyttja autonoma flygssystem/farkoster/fordon för obemannad evakuering av skadad. Den militärmedicinska forskningen kommer att leda till en förmågeutveckling den civila sjukvården kommer att ha nytta av. Autonoma transportsystem finns redan för leverans av läkemedel och blodprodukter.

- Att nyttja autonoma transportresurser kommer att frigöra sjuktransportförmåga så att ett större antal skadade kan omhändertas, säger Yohan Robinson, medicinsk forskningsledare vid Försvarsmedicincentrum. Forskningsprojektet fortsätter och förväntas leverera en rapport i slutet på nästa året.

Läs mer på organisationens hemsida


Koncept för ett Civilmilitärt och Militärmedicinskt Centrum (CMC)

CENTRUMSBILDNING: Med en växande aktivitet inom totalförsvarets sjukvårdssystem behövs även FoU för en bättre och starkare krisberedskap i samverkan med försvarsmaktens sjukvårdsorganisation.

Konceptet är resultat av rapporten som levererades av AG Totalförsvarets Sjukvårdscentrum: Katastrofmedicinska forskare vid Sahlgrenska akademin och försvarsmaktsanställda forskare vid Försvarsmedicincentrum i Göteborg bidrar till totalförsvarsrelaterad forskning samt en militärmedicinsk forskningsgren i ett Civilmilitärt och Militärmedicinskt Centrum. Målet blir ett starkare totalförsvar samt en ökad trovärdighet i Sveriges nationella sjukvårdsförmåga.


AG Totalförsvarets Sjukvårdscentrum

CIVILMILITÄR SAMVERKAN: Den 2018-05-09 beslutade Dekanus vid Sahlgrenska akademin (SA) och Sjukhusdirektören vid Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) att fortsätta planera för att SA och SU ska medverka i arbetsgruppen totalförsvarets sjukvårdscentrum (AG TSC).


Civilmilitär samverkan vid övningen LIV

Den 12 april 2018 genomförd Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Försvarsmedicincentrum en stor gemensam katastrofövning. Övningsscenariot var en terrorattack vid Göteborgs garnison på Käringberget och omfattade ett hundratal skadade vilket gjorde övningen till den största Sahlgrenska Universitetssjukhuset gjort tillsammans med Försvarsmedicincentrum.
Läs mer i en artikel i Akademiliv och se en film från övningen på Försvarsmakten.se
Bild: Från filmen

 

Gratis handbok om katastrofhantering

Omfattande olyckor och katastrofer har ökat i världen. Även om de flesta katastrofer sker i världens fattigare länder, är det framför allt i höginkomstländer som forskning om katastrofhantering sker.

Handboken laddas ner gratis och hjälper till att överbrygga kunskapsglappet.

Läs mer i en artikel i Akademiliv

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2020-04-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?