Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsnyheter


Avancerad djurmodell kan förutspå behandlingseffekter vid immunterapi

FORSKNING: En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att en avancerad djurmodell, där möss blir bärare av patienters tumörer, kan användas för att i förväg veta vilka tumörer som kommer svara på behandlingen.

- Metoden innebär i praktiken att en liten bit av patientens tumör får växa under huden på en mus, som då blir en patientspecifik musmodell. Tumören kan sedan föras vidare till fler möss där det går att testa olika läkemedel mot tumören, säger professor Jonas Nilsson, som leder forskargruppen. Läs nyhetstexten


 Ramavtalet klart med Socialstyrelsen

Ett ramavtal mellan Socialstyrelsen och Göteborgs universitet har slutits vad det gäller ett kunskapscentrum med expertresurser inom kunskapsområdet ”Katastrofmedicin – traumatologi”. Avtalet gäller från 19-09-02 och med förlängning de kommande fyra åren. Läs mer om vårt Kunskapscentrum katastrofmedicin väst KcKmV och all intressant forskning som är pågång där. Centrumet ligger under institutionen för kliniska vetenskaper.


Amir Khorram-Manesh blir gästprofessor vid
Mahidol University i Thailand

Amir Khorram-Manesh, docent och traumaläkare, har fått en gästprofessur vid Mahidol Universitet i Thailand.

- Jag kommer att handleda akutmedicinare och traumaläkare på the Department of Emergency Medicine, Faculty of Medicine, Ramathibodi Hospital, samt föreläsa om trauma och katastrofmedicin och skriver ihop artiklar. Dessutom kommer vi att skriva om hela deras katastrofplan, säger han.

Professuren är knuten till ett tre-årigt projekt och Amir kommer vara i Thailand 1–2 månader per år, resten av tiden sker undervisning, handledning mm via Skype.

 


Cancerforskare i brett möte i Göteborg

Mötet organiserades av Sahlgrenska Cancer Center (SCC) och hölls 6-7 maj på Wallenberg konferenscentrum här på medicinareberget, i Göteborg .

Syftet med detta första möte är att lyfta fram det breda spektrum av cancerforskning som bedrivs i Göteborg och skapa en plats för interaktion mellan forskarna. Talarna kommer från olika discipliner som täcker grundforskning till translationell forskning. Program mm om Gothenburg Cancer Meeting finns på SCC's webbplats

Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond delade ut AG-Priset 2019. Det delas ut till avhandlingar i cancerforskning inom 2 områden; Maria Frånlund (klinisk cancerforskning) och Mikael Montelius (basal cancerforskning).

Läs en längre artikel om mötet och den avslutande paneldebatten


Roger Olofsson Bagge - årets mottagare av stipendiet ur Eva Selin Lindgrens minnesfond

För sjunde gången delade Eva Selin Lindgrens minnesfond ut sitt stipendium på
40 000 kronor. I År gick det till cancerforskaren Roger Olofsson Bagge, som även arbetar kliniskt som kirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han är också docent vid vår institution och ingår även i Sahlgrenska Cancer Center.  (Nyhetstext med kort sammadrag av Rogers föreläsning i samband med utdelningen kommer)

Lyssna på ett avsnitt i Sahlgrenskapodden där Roger Olofsson Bagge intervjuas om unika canceroperationer och vikten av forskning

Bild: Peter Naredi (prefekt) och Roger Olofsson Bagge


Eva Angenete professor i kirurgi

NY UTNÄMNING: Den 1 mars utsågs Eva Angenete till professor i kirurgi med inriktning kolorektalkirurg.

Hennes forskningsområden är - Kolorektalcancer och analcancer, med fokus på kirurgisk behandling, livskvalitet och hälsoekonomi.

Kliniskt arbetar hon som kolorektalkirurg med avancerad kolorektalcancer, analcancer samt minimalinvasiva metoder. Läs mer om Evas forskning på hennes profilsida.  (Foto: Mattias Block)


34 miljoner från Cancerfonden till institutionen för kliniska vetenskaper

Cancerfonden delar ut närmare 630 miljoner till cancerforskning under nästa år. Av dessa går nästan hundra miljoner till Göteborgs universitet total sett och över trettiofyra miljoner till institutionen för kliniska vetenskaper. Se hela listan på våra forskare som fick bidrag
12 av våra forskare fick bidrag och Jonas Nilsson, från avdelningen för kirurgi, fick både projektbidrag och utökat stöd på totalt 10 350 000 kronor.

Bild:Jonas Nilsson och Lisa Nilsson, i SATMEG:s lab i Sahlgrenska Cancer Center. SATMEG står för Sahlgrenska Translational Melanoma Group. Foto:Anna Rehnberg


Knepigt cancerfall löst med nya analysmetoder och individanpassad djurmodell

NY STUDIE. Cancerforskare vid Sahlgrenska akademin och läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har i ett multidisciplinärt samarbete löst ett svårdiagnostiserat fall. Analysmetoderna som använts kan sannolikt nästan omedelbart bli till hjälp för patienter som saknar korrekt cancerdiagnos.

FOTO: Joakim Karlsson, Roger Olofsson Bagge, och Akif Demir är alla förstaförfattare till den artikel som blev resultatet av forskningssamarbetet.

Läs hela artikeln i Akademiliv


Eva Angenete har tilldelats Senior Clinical Investigator Award från Cancerfonden

Hon får SCIA för sitt projekt Improving the treatment for colorectal and anal cancer - studies evaluating and improving treatment and surgical techniques with an emphasis on Quality of Life.

- Utmärkelsen innebär att jag har fått möjligheten att forska och arbeta kliniskt fullt finansierad under flera år. För projektet innebär anslaget att jag kan fokusera min tid till mer forskning och att pengar från andra anslagskällor i större utsträckning kan gå till mina doktorander och till andra forskare som arbetar i projektet.

Hon får fullt finansierad forskningstid, för henne 50% av tiden, i 3 år med möjlighet till förlängning i ytterligare 3 år. Eva har sedan tidigare bidrag från Cancerforskningen för detta projekt (läs nyhet från 2016) och läs en längre artikel i Akademiliv här.


Eva Angenete en av fyra som får etableringsstöd från VR

BIDRAG. Eva Angenete, docent i kirurgi vid institutionen för kliniska vetenskaper, är en av fyra unga forskare vid Sahlgrenska akademin som får etableringsbidrag i årets stora utlysning från Vetenskapsrådet. Det ger henne får sex miljoner kronor till hennes forskning, som handlar om att förbättra behandlingen vid tjocktarm-, ändtarms- och analcancer.

Läs artikeln om Evas forskning i Akademiliv


Eva Angenete belönas med ”Svensk Kirurgisk förenings stora forskarstipendium

Vid Kirurgveckan i Jönköping nu i augusti fick docent Eva Angenete ta emot ”Svensk Kirurgisk förenings stora forskarstipendium”. Hon fick det för sin forskning om kolorektal cancer. Eva har varit ansvarig för flera uppmärksammade studier som utvärderar och utvecklar behandlingen av kolorektal cancer. Hon har publicerat sig i de mest prestigefyllda tidskrifterna som tex The New England Journal of Medicine och Annals of Surgery.

- Det är en stor ära för mig och för min forskargrupp att jag har tilldelats detta pris. Det hjälper oss att fortsätta forskningen med fokus på att förbättra behandlingen för patienter med tjock- och ändtarmscancer och analcancer, säger Eva Angenete, avdelningschef för avdelningen för kirurgi vid institutionen för kliniska vetenskaper

Prissumman kommer att användas till att starta upp två nya studier, en studie om icke-kirurgisk behandling vid ändtarmscancer och en studie om betydelsen av sociala medier vid en tjock- och ändtarmscancerdiagnos. Läs hela artikeln

 


Ökad träffsäkerhet vid val av cancerläkemedel

AVHANDLING: Nu ökar möjligheterna till bättre träffsäkerhet vid valet av cancerläkemedel. En nyutvecklad metod vid Sahlgrenska akademin öppnar för betydligt tidigare bedömningar av vilka som är hjälpta av ett visst preparat eller inte.

Att hitta likheter och skillnader inom och mellan grupper av patientprover är i första hand en metod och plattform att bygga vidare på i fortsatt forskning, och läkemedelsutveckling, menar Berglind Osk Einarsdottir, disputerad forskare och verksam vid Sahlgrenska Cancer Center.

– Du kan använda metoden individuellt utifrån prover från en patient som testas för flera läkemedel för att hitta rätt, eller ur perspektivet läkemedelsutveckling för att testa ett läkemedel på många patientprover. Och det är där vi tror att de största möjligheterna finns, säger hon. Läs hela artikeln i Akademiliv och som Pressmeddelande

Foto: Cecilia Hedström.


Joydeep Bhadury får två fina priser för sin cancerforskning

PRISER: Joydeep Bhadury vid Avd för kirurgi får Assar Gabrielssons pris 2017 för hans viktiga forskning som ökar kunskapen om hur cancer utvecklas och i framtiden kan bidra till effektiv behandling av olika cancerformer. Prissumman är på 100 000 kronor.

Välkommen på prisutdelning, torsdagen den 18 maj kl 12.30 till 14.00 i sällskapsrum Birgit Thilander på Academicum på Sahlgrenska akademin, Göteborg. Under ceremonin ska pristagaren presentera sin forskning. Hela ceremonin kommer att ske på engelska. Läs mer på Akademiliv

 Han får också priset Årets avhandling vid institutionen för kliniska vetenskaper 2016. Hans avhandling "Using genetics to identify epigenetic and signal transduction targets in cancer"

Alla medarbetare är välkomna att delta när priserna för Årets avhandling delas ut vid en festlig ceremoni den 23 maj kl 14:30-16:30 i Birgit Thilander i Academicum.
Läs mer i Akademiliv. 

Gratis handbok om katastrofhantering ger kunskap där den behövs mest

SAMVERKAN. Omfattande olyckor och katastrofer har ökat i världen. Även om de flesta katastrofer sker i världens fattigare länder, är det framför allt i höginkomstländer som forskning om katastrofhantering sker. Ny handbok som laddas ner gratis hjälper till att överbrygga kunskapsglappet.

– Vårt mål med boken är att erbjuda en enkel och tillgänglig bok, till skillnad från alla stora referensböcker, för yrkesverksamma som är inblandade i hantering av katastrofer och större incidenter, säger Amir Khorram-Manesh, docent inom kirurgi och katastrofmedicin. Han är både redaktör för boken samt medförfattare till vissa kapitel. Övriga skribenter kommer från hans globala nätverk, de flesta med egna erfarenheter av katastrofer. Amir är också med och granskar katastrofövningen Liv nu på torsdag 12 april.
Läs hela artikeln i Akademiliv.


Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2020-01-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?