Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Eva Angenete belönas med Svensk Kirurgisk Förenings stora forskarstipendium

Vid Kirurgveckan i Jönköping nu i augusti fick docent Eva Angenete ta emot ”Svensk Kirurgisk förenings stora forskarstipendium”. Hon fick det för sin forskning om kolorektal cancer. Eva har varit ansvarig för flera uppmärksammade studier som utvärderar och utvecklar behandlingen av kolorektal cancer. Hon har publicerat sig i de mest prestigefyllda tidskrifterna som tex The New England Journal of Medicine och Annals of Surgery.

- Det är en stor ära för mig och för min forskargrupp att jag har tilldelats detta pris. Det hjälper oss att fortsätta forskningen med fokus på att förbättra behandlingen för patienter med tjock- och ändtarmscancer och analcancer, säger Eva Angenete, avdelningschef för avdelningen för kirurgi vid institutionen för kliniska vetenskaper.

Prissumman kommer att användas till att starta upp två nya studier, en studie om icke-kirurgisk behandling vid ändtarmscancer och en studie om betydelsen av sociala medier vid en tjock- och ändtarmscancerdiagnos.

 

- Jag är oerhört stolt och glad för att Svensk Kirurgisk förening utsåg Eva till årets pristagare. Priset utses alltid i hård konkurrens och detta är ett nationellt erkännande att Eva är en av kirurgins ledande forskare, säger Peter Naredi prefekt för institutionen för kliniska vetenskaper.

 

 

 

Eva fokuserar på kirurgisk behandling, livskvalitet och hälsoekonomi
Kliniskt arbetar Eva Angenete som kolorektalkirurg med fokus på avancerad kolorektalcancer, analcancer samt minimalinvasiva metoder. Hon arbetar i en forskargrupp där samtliga kliniska studier genomförs inom ett nätverk av skandinaviska akademiska kirurger (SSORG - The Scandinavian Surgical Outcomes Research Group). Tillsammans med sina kollegor har hon bland annat introducerat den nya tekniken transanal TME i Sverige. Detta är en ny metod för att förenkla låga anastomoser på bäckenbotten vid rektalkirurgi. Läs mer om Evas forskning

Om priset
Priset är Svensk Kirurgisk förenings finaste pris och delas varje år ut av en kommitté som erhållit nomineringar från alla Sveriges universitet. Förutom äran utbetalas en prissumma på 250 000 till vinnarens huvudman eller universitet.

Underlag för nominering: Ung drivande forskare inom de kirurgiska vetenskaperna med klinisk inriktning på sin forskning. Varje region identifiera de två–tre egna bästa forskarna. Därefter utses en vinnande representant för varje region och bland dessa utse årets pristagare. För mer fullständig information gå in på SKFs webbsida

Även publicerad i Akademiliv

Foto: Jakob Hedberg
Text: Susanne Lj Westergren

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2017-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://surgery.gu.se/Forskning+och+personal/forskningsnyheter/eva-angenete-far-skf-s-forskningsstipendium/
Utskriftsdatum: 2018-02-18