Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Andreas Jonsson

Forskare

Andreas Jonsson
Forskare
andreas.jonsson@regionhalland.se


Avd för kirurgi vid Institutionen för kliniska vetenskaper (Mer information)
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg
Besöksadress: Blå stråket 5, vån 3 SU/Sahlgrenska , 413 45 Göteborg

Om Andreas Jonsson

Avhandling - Colorectal Cancer - Evaluation of MMP as a prognostic marker and a model for peritoneal response

Disputation: 2019-06-14 kl 09:00 - 11:30
Plats: Stora Aulan, Centralkliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra sjukhuset, Göteborg
Handledare: Marie-Lois Ivarsson
Bihandledare: Peter Falk och Claes Hjalmarsson
Opponent: Pär Myrelid, Linköpings universitet, Linköping
Betygsnämnd: Johan Mölne, Ulrika Smedh och Ingvar Syk

Länk till avhandlingen , kort sammanfattning finnas här på profilsida:

Höga nivåer av enzymet MMP i blodet – kopplas till kortare överlevnad vid tjock- och ändtarmscancer
Tjock- och ändtarmscancer (kolon- och rektalcancer) är den fjärde, respektive nionde, vanligaste cancerformen i Sverige och står tillsammans för cirka 6 600 nya fall varje år. Den botande behandlingen är kirurgi där tumören opereras bort. I vissa fall används behandling i form av cellgifter och/eller strålning som tillägg till kirurgin. Överlevnaden i tjock och ändtarmscancer har förbättrats de senaste decennierna, patienter som drabbas har en beräknad 5-årsöverlevnad på cirka 65 procent. Överlevnaden varierar dock i stor grad, beroende på hur tumören har vuxit och om det finns dottertumörer i övriga organ i kroppen.

Hans forskning handlar om ett enzym som bryter ner vävnad kring tumörceller och bidrar till tumörtillväxt och spridning av dottertumörer. Enzymet heter Matrix metalloproteinaser (MMP) och finns i många olika former hos människan.

- Forskningen har gått ut på att validera metoder på hur man ska mäta MMP-koncentration i kroppen, så som i blodprover och olika vävnadsprover, och hur man ska lagra provmaterial för att kunna mäta MMP-koncentrationer vid ett senare tillfälle. Därefter har vi jämfört nivåer av MMP i blodet med överlevnaden efter kirurgi vid kolorektal cancer. En viktig upptäckt är att det verkar finnas ett samband mellan höga värden av MMP-1 i cirkulerande blod och kortare överlevnad i kolorektal cancersjukdom. Men fler studier behövs längre fram för att kunna validera dessa resultat, förklarar Andreas Jonsson, specialist i kirurgi vid kolorektalsektionen på Hallands Sjukhus Varberg.

Andra slutsatser är att nivåer av cirkulerande MMPs bör mätas i blodplasma, att plasmanivåer av MMPs är stabila även efter långvarig förvaring, men att MMP-nivåer i övriga vävnadsprover inte verkar vara stabila över tid.

Nyutvecklad modell för att studera mänsklig bukhinna
Att cancern skall sprida sig till bukhinnan kan vara en fruktad följd av tjock- och ändtarmscancer. Hur cancerceller sprider sig och varför vissa drabbas av tumörer på bukhinnan är inte helt känt, en anledning kan vara att det hittills saknats experimentella modeller för att studera detta förlopp. Därför har han fördjupat sig i detta och studerat hur bukhinnan påverkas av kirurgiskt trauma och fria tumörceller från tjocktarmscancer.

- Vid dessa studier har vi använt en nyutvecklad modell för att studera mänsklig bukhinna i laboratoriemiljö. Modellen kan få stor betydelse i framtida studier för att ytterligare förstå biologin vid spridning av cancerceller till och tumörutveckling på bukhinnan.

Hans avhandling visar nu att forskningen kring MMP kan vara en pusselbit för att ytterligare förstå biologin kring tumörväxt och spridning vid kolorektal cancer samt kunna bidra till att bättre prognostisera patienter med tjock- och ändtarmscancer.

- Att bättre kunna bedöma patienternas prognos kan ha betydelse för individuell uppföljning och behandling efter operation, säger Andreas.

Visar 1 - 5 av 5

2019

2018

Stability of matrix metalloproteinase-9 as biological marker in colorectal cancer.
Andreas Jonsson, Claes Hjalmarsson, Peter Falk, Marie-Lois Ivarsson
Medical oncology, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2018
Artikel i vetenskaplig tidskrift

2016

Visar 1 - 5 av 5

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2013-10-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?