Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Malin Sternby Eilard

Forskare

Malin Sternby Eilard
Forskare
malin.sternby@telia.com

Postadress: Avd för Kirurgi vid Inst för Kliniska vetenskaper, 41345 Göteborg
Besöksadress: Blå Stråket 5, vån 3, SU/Sahlgrenska , 41345 Göteborg


Avd för kirurgi vid Institutionen för kliniska vetenskaper (Mer information)
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg
Besöksadress: Blå stråket 5, vån 3 SU/Sahlgrenska , 413 45 Göteborg

Om Malin Sternby Eilard

Disputation 2019 - Prognostic factors and tumor treatments in hepatocellular cancer

Länk till avhandlingen

Kort sammanfattning av avhandlingen:

"Riskfaktorer hjälper vården hitta bästa behandlingen vid levercancer
Hepatocellulär cancer (HCC) är den vanligaste formen av primär levercancer. I Sverige är HCC relativt ovanligt, men i världen i övrigt är HCC en av de vanligare cancer-relaterade dödsorsakerna. HCC är speciellt eftersom patienterna oftast även har en bakomliggande leversjukdom som orsakar skrumplever och nedsatt leverfunktion. Detta påverkar både prognosen i sig och möjligheten att behandla tumörsjukdomen. För de patienter som har en botbar cancer kan det finnas flera behandlingsalternativ; – kirurgisk resektion (operation där delar av levern med tumören tas bort), lokalablativ behandling (då man bränner tumörer med en slags nål) eller levertransplantation.

- För att kunna välja den bästa behandlingen i varje läge måste olika riskfaktorer vägas in. I min avhandling studeras olika riskfaktorer samt överlevnad efter olika behandlingar hos de HCC-patienter som har en välbevarad leverfunktion och en tumör i tidigt stadium, berättar Malin Sternby Eilard, som kliniskt jobbar som lever- och transplantationskirurg vid Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Livskvalitetdata och riskfaktorer – är tillsammans viktiga
I en av de fyra studierna fick patienter med HCC i olika stadier fylla i livskvalitetsformulär. Dessa livskvalitetsparametrar visade sig kunna användas för att skatta risken för död. Och när de kombinerades med kliniska faktorer kunde risken skattas med bättre precision.

- Vi hoppas också kunna utveckla användbara livskvalitetsformulär online för bättre patientmonitorering.

En annan studie visade att tumörmarkören AFP som tillägg till de kriterier som används för att acceptera HCC-patienter för livertransplantation, ökar möjligheten att förutsäga vilka patienter som har störst risk för död och tumöråterfall efter transplantationen och vilka som har störst möjlighet att klara sig utan.

- Vi diskuterar nu hur vi ska uppdatera våra nationella transplantationskriterier.

I den sista studien användes data från det nationella registret SweLiv för HCC-patienter som genomgått primär transplantation, resektion eller ablation under åren 2008-2016.

- Eftersom patienter med liten tumörbörda och god leverfunktion kan behandlas på flera sätt jämfördes överlevnaden efter olika behandlingar i dessa grupper med liknande riskfaktorer. Även om transplantation anses som den bästa behandlingen hos patienter med skrumplever och HCC, var fördelen med transplantation marginell hos dessa patienter. Faktorer som speglar leverfunktionen var viktiga för valet mellan levertransplantation och kirurgisk resektion eller lokalablativ behandling. "
 

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2013-10-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?